Izbira obutve za otroka je izredno pomembna. Nista pomembna samo udobje in kakovost, ampak je pomemben tudi namen, za katerega bo to obutev otrok sploh potreboval. Če razmislimo o tem, kako nagajivi in razigrani so naši malčki, pridemo do ugotovitev, da mora obutev zagotoviti dober oprijem, stabilnost, zaščito in varnost. Zato je najprej pomembno, da si za nakupovanje otroških čevljev vzamemo čas 

 

Velikokrat se odločimo za nakup čevljev, ki so nam vizualno privlačni in se nam zdijo predvsem prikupni. Vendar takšnih čevljev včasih sploh ne moremo označiti pod besedo čevlji, ampak jih lahko poimenujemo samo kot dodatek. Še vseeno moramo pred vizualno privlačno postavit besedo kakovost, saj določa, ali otroku lahko obujemo neki čevelj ali ne. Velikokrat se pojavi problem tudi pri izbiri velikosti, za pomoč pri tem problemu preberite objavo IZBIRA VELIKOSTI ČEVLJEV

 

MOJE STOPALO ŠE RASTE

Ko nakupujemo obutev, moramo imeti v mislih, da otrokovo stopalo pri njegovih letih še ni oblikovano do konca, saj se še vedno razvija in rasteTako mu moramo ponuditi obutev, ki mu bo omogočala zdrav in naraven razvoj, pri tem pa ga ne bo ovirala pri dejavnostih, ki jih otrok vsakodnevno počne.  

 

RABIM PROSTOR PRI PRSTKIH

Pomembno je, da je čevelj dovolj širok, kar pomeni, da ne utesnjuje sprednjega dela stopala in tako dovoli prstkom dihati. Širina omogoča, da otrok s svojimi prstki grabi podlago, tako razbremeni hrbtenico in ostali del stopala. Pomembno je, da je čevelj primerno visok, da njegova višina ne sega čez gležnje, razen ko je to odvisno od razmer vremena.  

 

NE POZABI PROŽEN PODPLAT

Naslednja stvar, na katero moramo biti pozorni, je prožen podplat. Njegova prožnost oziroma dobra upogljivost omogoča lažjo gibljivost, zato moramo biti pozorni, da je podplat nedrseč ter da ima dober oprijem.  

 

VELIKO SE GIBLEJM ZATO RABIM ČEVLJE KAKOVOSTNIH MATERIALOV

Pazljivi moramo biti, da so čevlji iz naravnih materialov, saj pripomore h kakovosti čevljev. Taki čevlji so bolj prožni in bolj zračni, zato se otroška nogica boljše počutiTudi tukaj moram poudariti, da je izjemnega pomena, da je obutev zračna, saj so otroci neprestano v gibanju, kjer se noge veliko znojijo. Čevlji morajo prav zaradi tega razloga biti iz materiala, ki omogoča dihanje, veliko prednost pa predstavlja tudi to, da čevelj ne prepušča vode. 

 

ČEVLJI NAJ NE BODO RABLJENI

Velikokrat se ljudje odločajo za nakup rabljenih čevljev za svoje otroke, vendar to ni priporočljivo. Vsako stopalo razvije tako imenovani “odtis, zato mu z nakupom obutve druge osebe vsilimo njen vzorec.  

 

RAD BI PREIZKUSIL NOVE ČEVLJE

Zelo je pomembno, da čevlje pred nakupom otroku obujete v notranjih prostorih trgovine, da ostanejo nenošeni. Otrok naj se večkrat sprehodi, vi pa ga medtem opazujte. Pomembno je, da ste pozorni ali otrok hodi normalno ali pa ga v ozadju nekaj tišči, oziroma tudi žuli. Ko se otrok sprehaja morate upoštevati, da se določeni materiali z nošenjem zmehčajo in se tako optimalno prilagodijo nogi.

 

 

Otroci si ne znajo izbirati čevljev sami, pomembno je, da ste vi njihove oči, da vi razmišljate z njimi in ne namesto njih, pomembno je, da izberete prave čevlje. Čevlje, v katerih se bo vaš otrok počutil dobro in jih bo zelo rad nosil. Predvsem pa so najboljši čevlji tisti, ki so približek bosega stopala, vendar morajo nogi nuditi ustrezno zaščito pred različnimi vremenskimi pojavi in ostrimi predmeti. Seveda je med drugim pomembno tudi to, da so čevlji otroku všeč, da jih bo nosil z veseljem.