KAKO POGOSTO MORAMO MERITI OTROŠKA STOPALA?

Otroške nogice rastejo zelo hitro. Prav iz tega razloga jih je potrebno meriti na 6 do 8 tednov pri otroku do 1. leta starosti. Kasneje se ta čas merjenja podaljša, saj noga raste malenkost počasneje, tako je dovolj, da jih pri otrocih starih med 1. in 2. letom, merimo na 2 do 3 mesece. Pri 3. letih se ta čas skrajša na 3 do 4 mesece, nato pa je dovolj, če jih merimo na 4 do 6 mesecev. Seveda je bolje, če jih merimo čim pogosteje, saj je obutev pravilne velikosti zelo pomembna.

 

 

 

 

JE POMEMBNO, DA KUPIMO PRAVO VELIKOST?

Da kupimo pravilno velikost, je izjemno pomembno. Če otrok nosi premajhne čevlje, velikokrat pride do zdravstvenih težav zaradi napačne rasti. Če otrok nosi prevelike, lahko pride do poškodb, saj otrok nima oprijema. Posledica je, da noge zdrsnejo naprej, kar povzroči stiskanje prstkov.

 

KAKO IZMERITI PRAVO VELIKOST?

Velikokrat opazim, da mamice velikost čevljev preverjajo, tako da z dotikom pritisnejo na prvi del čevlja. To ni priporočljivo, ker otroci velikokrat skrčijo prste, niti ni dober način merjenja. Za bolj natančno meritev lahko skopirate to stran in uporabite moj merilec. Pripravila pa sem tudi mini priročnik, ki vam zna biti v pomoč pri izbiri naslednjih čevljev za vašega malčka.

 

1. KORAK:

Najprimernejši čas za merjenje otroških stopal je zvečer ali pa popoldan, predvsem zato, ker čez dan noge malenkost otečejo. Najprej otroka sezujte in ga prosite, da v nogavičkah naredi nekaj korakov.

2. KORAK:

Ob vrata položite navaden list papirja, na katerega naj otrok stopi, tako, da se njegove pete dotikajo stene. Obute nogavice ne smejo biti pretesne, ampak se morajo prstki svobodno gibati. Ko to naredite, s pisalom, ki je obrnjeno pod kotom 90 stopinj, označite dolžino pri najdaljšem prstu. Postopek obvezno ponovite na OBEH nogah.

3. KORAK:

Ko to storite, izmerite dolžino od začetka papirja do tiste označbe. Če ima vaš otrok stopala različnih velikosti, je pomembno, da upoštevamo daljšo mero.

 

To nam omogoči lažjo izbiro velikosti obutve za naše malčke, posledično pa tudi lažje nakupovanje čevljev. Še vedno je pomembno, da ko se odločimo za nakup nove otroške obutvenakupujemo skupaj z otroci, saj lahko tako najbolje vidimo, ali je obutev pravilne velikosti. Otrok naj se v trgovini sprehodi, naredi nekaj korakov in videli boste kako mu čevelj paše na nogo.